Koira Complex® on ohjaaja Hanna Kirjavaisen (TeM) ja näyttelijöiden Minna Kivelä, Niina Hosiasluoma ja Lassi Alhorinteen vuonna 2016 perustama nykyteatteriryhmä, jonka tarkoituksena on sysätä esitystaidetta uusille tutkimattomille urille, sellaisille jotka sijaitsevat jossain teatterin ja ei-teatterin tai tanssin ja ei-tanssin, fyysisen ja metafyysisen välimaastossa.

Koira Complex® liikkuu rajavyöhykkeillä; sitä kiinnostaa tilat, harmaat alueet, määrittelemättömät ja nimeämättömät vyöhykkeet, missä uni muuttuu valveeksi, missä kauppajono esitystapahtumaksi, missä feminiini muuttuu maskuliiniksi, missä kieli liikkeeksi, missä eläin ihmiseksi jne. Näiltä vyöhykkeiltä Koira Complex® etsii syvissä lumissa talvehtivaa ylisukupolvista ja ihmiskuntaa koossapitävää tietoa. Ja tälle uudelle tiedolle taiteellisia, ennalta määritellyistä sopimuksista vapaita ilmiasuja.

Koira Complex® lanseeraa uudenlaisen vakiintuneita teattereita virkistävän toimintamallin. Ryhmä on ESKUKSEN (Esittävän taiteen keskuksen) jäsenryhmä. Se harjoittelee Suvilahden tiloissa mutta munii munansa käen lailla valmiisiin teatteritiloihin. Se haastaa isoja teatteritaloja avaamaan ovensa erilaisille toimintamalleille tehdä yhteistyötä ammatillisen pienryhmän ja laitosteatterin välille. Koira Complex® tekee esityksiä teatteritiloihin mutta myös ei-tyyppillisiin esiintymistiloihin. Esitykset ovat moniaistisia ja elämyksellisiä esitystapahtumia, joissa katsoja pyritään upottaminen esityksen maailmaan enemmän kokijana kuin katsojana. Ryhmä pyrkii esityksissään myös tutkimaan ja reflektoimaan suhdettaan esitystilaan ja katsomiskokemukseen. Pyhä tarkoitus on monipuolistaa vakiintuneiden teattereiden ohjelmistoa, ottaa tehot irti jo olemassa olevista tiloista ja opettaa katsojakuntaa ottamaan vastaan uusia teatterimuotoja.